Bra att känna till

Avloppen

Samtliga golvbrunnar i våtutrymmen bör rensas minst två gånger per år i förebyggande syfte, glöm inte tvättrum. Orensade golvbrunnar är den vanligaste orsaken till vattenskador. Golvvärmen kan ibland göra att vattenlås och vissa rör torkar ut. För att förebygga detta bör alla avlopp användas regelbundet eller spolas igenom då och då.

Brandvarnare

Föreningen rekommenderar en brandvarnare per rum, minst en per våning. Monteras i tak. Se till att byta batterier varje år, förslagsvis inför första advent då bränder ofta uppstår. Brandförsvaret rekommenderar att man skaffar en pulversläckare. För mer information hänvisar vi till Södertörns Brandförsvars hemsida: www.sodertorn.brand.se.

Cykelförråd

Det finns för närvarande inga cykelförråd i föreningen.

Fastighetsskötsel av gemensamma utrymmen

Föreningen har inte någon kontrakterad fastighetsskötare, som löpande ser till husen. Inom styrelsen utses någon eller några personer, som ansvarar för frågor som rör underhåll och reparationer av husen. Styrelsen ser till att åtgärder som behöver göras utförs. Det finns en långsiktig underhållsplan för husen.

Försäkringar

Föreningens fastighetsförsäkring är tecknad hos Brandkontoret. Medlemmar är skyldiga att teckna eget bostadsrättstillägg.

Försäljning och flytt

För att försäljning ska kunna genomföras korrekt måste styrelsen vara informerad, bland annat för att ordföranden eller annan ledamot ska kunna lämna aktuella uppgifter om föreningen och bostadsrätten till den mäklare som anlitas.

Styrelsen ska också godkänna köparen som ny medlem i föreningen. En ansökan om inträde i föreningen för köparen och samtidigt utträde ur föreningen för säljaren ska (tillsammans med ett exemplar av köpekontraktet) skickas in till styrelsen. Anlitas mäklare brukar denne hantera detta. Styrelsen behöver informeras om säljarens nya adress, bland annat för att för att kunna skicka Skatteverkets kontrolluppgift.

Grillning

Det är tillåtet att grilla på altaner och balkonger. Obs! Tänk på brandsäkerheten och iaktta stor försiktighet!

Grussträngar vid fasader

Grussträngarna ska hållas fria från ogräs och växter. Grussträngarna närmast husfasaderna får inte tas bort eller ersättas med jord. Fuktbehandlat grus ska användas.

Huvudsäkringar

Flerbostadshusen har sina elmätare i förråd på gavel lägenhet nr 16.

Radhuslänga nr 18 – 28 har sina elmätare på gaveln vid hus nr 18.

Radhuslänga nr 30 – 36 har sina elmätare på gaveln vid hus nr 30.

Radhuslänga nr 38 – 44 har sina elmätare på gaveln vid hus nr 38.

Parhusen har sina elmätare på fasaden mellan förråden.

Nycklar finns på Broddvägen 66.

Kallförråd

I parhusens kallförråd rekommenderas att endast förvara oorganiskt material.

Medlemsinformation

Styrelsens uppgift är att löpande informera medlemmarna med uppgifter som berör alla. Detta sker via skriftlig information och/eller e-post, vid medlemsmöten och stämmor. Medlemmarna äger enligt regelverket inte rätt att få ta del av styrelsens protokoll.

Medlemskap i SBC

Föreningen är medlem i Bostadsrätterna. Bostadsrätterna är en intresseorganisation för bostadsrätts- och bostadsföreningar. Genom Bostadsrätterna kan föreningen få kostnadsfria snabbsvar per telefon och per mail. Alla boende i föreningen får 3-4 gånger per år Bostadsrätternas medlemstidning. Bostadsrätterna har även en hemsida där man kan hitta mer information.

Soprum

För att obehöriga inte ska utnyttja föreningens soprum är soprummet låst. Medlem som förlorat sin nyckel till soprummet kan kvittera ut ny nyckel mot en avgift om 300 kronor.

Stege

Föreningen äger två stegar, en kort (i cykel/trädgårdsförrådet) och en lång, som hänger på flerbostadshusets gavel.

Stämma och styrelse

Formerna för föreningsarbetet är förhållandevis detaljerat reglerat i lagstiftning och i föreningens stadgar.

Ordinarie föreningsstämma ska hållas en gång per år före utgången av juni månad. Föreningsstämman brukar hållas i slutet av maj. Kallelse till stämman ska ske senast 2 och tidigast 4 veckor före stämman.

Ett beslut om ändring av en bostadsrättsförenings stadgar är giltigt om samtliga röstberättigade i föreningen är ense om det. Beslutet är även giltigt, om det har fattats på två på varandra följande föreningsstämmor och minst 2/3 av de röstande på den senare stämman gått med på beslutet. Ett beslut om ändring av stadgarna ska genast anmälas för registrering. Beslutet får inte verkställas förrän registreringen har skett. (Ur Bostadsrättslagen kap. 9 §23 och §25).

Motioner inför stämman ska lämnas in i sådan tid att de kan tas med i kallelsen. Den som vill lämna in en skriftlig motion kan alltså räkna med att detta behöver göras senast 30 april.

Information om vilka som ingår i styrelsen, ordinarie och suppleanter, samt den huvudsakliga arbetsfördelningen, delas ut till samtliga medlemmar när styrelsen beslutat om detta efter föreningsstämman. Aktuell information med kontaktuppgifter finns också på anslagstavlan i soprummet. Styrelsemöten hålls i princip varje månad med undantag för juli månad.

Kontakta gärna någon styrelsemedlem kring frågor som rör boendet och området. I möjligaste mån bör kontakten ske skriftligen (gärna med e-post) till styrelsen. Är det fråga om ett akut ärende där en åtgärd brådskar, kontakta snarast personligen någon anträffbar styrelseledamot.

Säkerhet

Alla medlemmar ombedes att uppmärksamma situationer, som kan medföra risk för föreningen eller hushållen. Påkalla hjälp vid misstänkt skadegörelse, inbrott eller liknande händelse!

Vid semester eller annan längre frånvaro, be gärna någon granne att tömma brevlådan, skotta eller på annat sätt se till att lägenheten ser bebodd ut.

Vatten- och elkostnad

En gång om året regleras föreningens kostnad för vatten och elförbrukning med medlemmarna genom en avräkning.

För de boende i rad- och parhusen avser avräkningen vattenförbrukningen. Vattenmätarna i husen ska läsas av den 31 december varje år och uppgift om mätarställningen lämnas till styrelsen.

Kostnaden för varje hushålls faktiska vattenförbrukning jämförs med det belopp som betalats à conto under året och mellanskillnaden (tillkommande belopp att betala eller belopp att få tillbaka) regleras via avgiften för en månad.

Visar det sig att skillnaden mellan beloppet som betalas à conto och den slutliga kostnaden är stor, kan beloppet som betalas à conto justeras. Detta bör i så fall helst ske per ett årsskifte. Kontakta kassören i föreningen, om du vill justera beloppet som betalas à conto för vatten.

För de medlemmar som bor i flerbostadshuset gäller avräkningen kostnaden för både el och vatten. Kostnaden för el avser uppvärmning av detta hus. Vattenförbrukningen jämförs med den särskilda delen av avgiften som betalats för el- och vatten under året och mellanskillnaden regleras via avgiften för en månad på samma sätt som för de boende i rad- och parhusen.

Avräkningen görs så snart det är möjligt påföljande år och brukar kunna ske genom en reglering via avgiften för april.

Ventilation

Frånluftsventilerna i våtutrymmen och klädkammare bör rengöras varje halvår. Filtren i tilluftsventilerna, som finns i varje rum, bör rengöras minst 1 gång/år. Obs! Blanda inte ihop ventilerna och rör inte inställningar!

Vårstädning

För att hålla fint i området ordnas en gemensam städdag på vår och höst. För utlåning finns ett mindre urval av trädgårdsredskap samt skottkärra i det vänstra förrådet vid soprummet.

Föreningen äger följande trädgårdsmaterial: stege 10-12 m, stege 1,5 m, skottkärra, räfsa, kratta, spade, trädsåg, ogräsrensare.

Den som inte har möjlighet att delta vid ett städtillfälle kan utföra en arbetsinsats vid annat tillfälle eller bidra för utebliven närvaro (f n 200 kronor per hushåll). Överenskommelse görs med någon av styrelsens ledamöter.

Värmepumpen

Ansvaret för skötseln och reparation av värmepumparna i rad- och parhusen ligger på medlemmarna, som bor i dessa hus. Medlemmar som bor i rad- och parhus kontaktar själv reparatör om problem uppstår.

Föreningen har ansvaret för skötseln och reparationen av värmepumpen i flerbostadshuset, vilket också medlemmarna som bor i flerbostadshuset betalar för som en särskild del av månadsavgiften.

I samband med att företaget kommer och gör service på värmepumpen, har de boende i rad- och parhusen möjlighet att få service på sin värmepump. Styrelsen skickar ut en förfrågan till de boende i rad- och parhusen och den som vill få service på sin värmepump får anmäla det. Styrelsen administrerar en samordning av service på värmepumparna, men de boende i rad- och parhusen står själva för kostnaden för servicen.

Några tips om skötseln av värmepumpen:

  • Rengör filtret i värmepumpen. Dammsug eller skölj.
  • Lufta samtliga ventiler, radhus 6st, parhus 7st. Vid eventuella problem kontakta Pettersons Maskinservice.
  • Kontrollera manometertrycket. Det bör vara mellan 1,0 och 2.5 kg. Fyll på vatten om trycket är för lågt.
  • Spillvattenkoppen under värmepumpen ska göras ren ordentligt minst en gång/år.
  • Obs. Vattenlåset till värmepumpen måste rensas en gång per år!

 

Några tips om skötsel av altaner, trappor och skötselområden

Altaner och trappor

  • För att stå emot väder och vind ska altaner, trappor och altanräcken oljas varje år. Ansvaret för sådant underhåll ligger hos respektive bostadsättshavare. Var noga med att använda det särskilda munstycke som finns för tvätt av träaltaner, om högtryckstvätt används. Obs! Altaner får inte målas.

Skötselområden

  • Gräsmattor och häckar bör klippas och rensas från ogräs samt gödslas minst två gånger per år.
  • Grussträngarna bör hållas fria från gräs och ogräs.