Ordningsregler

Akuta fel/skador

Varje medlem är skyldig att inom respektive lägenhet/skötselområde snarast åtgärda fel eller brister, som kan riskera att medföra omfattande och fördyrande skador på fastigheten.

Styrelsen ska så fort som möjligt informeras om det inträffat sådana skador. Vem som ska stå för kostnaden för utryckningen, föreningen eller du som medlem, regleras främst av bestämmelserna i Bostadsrättslagen och 28 § i föreningens stadgar om ansvaret för underhållet i bostadsrätten.

Altaner och trappor

Altaner/trädäck får byggas och befintliga byggas om. Tillstånd ska begäras av styrelsen för att styrelsen ska kunna ta ställning till storlek och utseende. Se vidare Tillstånd för ombyggnad.

Andrahandsuthyrning

Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och innehålla skäl för begäran, tidsperiod och vem som ska få hyra lägenheten. 

Anmälningsskyldighet

Kontakta snarast styrelsen om en akut skada inträffar på föreningens hus eller mark. Meddela också styrelsen om något på, omkring eller i fastigheten behöver repareras eller åtgärdas.

Ansvarsfördelning mellan förening och enskild medlem

I stort kan man säga att föreningen/styrelsen svarar för det yttre underhållet av husen, medan de enskilda medlemmarna svarar för skötseln och underhållet av det, som finns inne i lägenheten. Medlem ansvarar även för att hålla uteplats och skötselområde i gott skick. Se vidare i Stadgarna för föreningen.

Biltvätt

Av miljöskäl är det är inte tillåtet att tvätta bilar i carportarna, eftersom fastigheten saknar dagvattenbrunnar.

Brandvarnare

Varje lägenhet ska vara utrustad med minst en brandvarnare på varje plan. Ansvaret för montering och underhåll ligger hos respektive bostadsrättshavare.

Brott mot ordningsregler

Allvarlig försumlighet eller misskötsel av lägenhet eller skötselområde kan leda till att medlem förverkar sin rätt till bostadsrätten och kan leda till uppsägning. Ringa förseelser, som är av mindre betydelse för föreningen och dess medlemmar, kan inte leda till uppsägning. Obs. Ett flertal mindre förseelser kan likställas med en allvarlig förseelse.

Fågelmatning

Inom skötselområdena får fåglar endast matas med talgbollar. Annan matning av fåglar är inte tillåtet inom föreningens fastigheter på grund av risken för skadedjur och risk för människors hälsa.

Försäljning och flytt

Medlem som avser att sälja sin lägenhet ska kontakta styrelsen.

Förändringar inne i lägenheterna

Mindre förändringar får göras i lägenheten. Det är tillåtet att utan föreningens tillstånd till exempel byta kök, lägga nya golv, måla och tapetsera om, sätta upp nya skåp och byta ut vitvaror.

Större förändringar kräver styrelsens tillstånd, som till exempel att ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum, göra förändringar som innefattar ingrepp i lägenhetens bärande konstruktion, befintliga ledningar för avlopp, värme och vatten eller andra väsentliga ändringar.

Obs! Inga omfattande förändringar inom lägenheten enligt ovan får påbörjas utan styrelsens godkännande.

Hemförsäkring

Medlemmen har skyldighet att ha hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Husdjur

Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar inom fastigheten.

Insynsskydd

Insynsskydd får sättas upp utan särskilt godkännande från styrelsen under förutsättning att modellerna ingår bland alternativen nedan. De måste också hålla angivna mått. Om andra lösningar önskas, krävs styrelsens godkännande. Sådana skydd får inte sättas upp innan styrelsen fattat beslut. Bild på insynsskydd, se bilaga.

Laddbox

Det är tillåtet att installera laddbox för elbilar utan särskilt tillstånd från styrelsen så länge dessa installeras av behörig tekniker samt att laddboxen kan användas på "lika andels-säkringsström", dvs. att laddboxen inte påverkar eller inkräktar på andra medlemmars tillgång till föreningens elkapacitet. Om en installerad laddbox inte uppfyller dessa krav har styrelsen/föreningen rätt att kräva att laddboxen tas ur bruk.

Markiser

Medlemmen får endast sätta upp markiser med av föreningen godkända mönster och färger. Dessa är: (randigt, mönstret heter Tempotest 5173) och färgen ska vara grön/grå eller gul/grå samt en enfärgad grå markis (Sandatex 115/79).

Månadsavgifter

Avgiften ska betalas i förskott sista vardagen varje månad. Styrelsen beslutar om storleken på avgifterna till föreningen för varje år. Besked om avgifternas storlek lämnas normalt i december varje år inför det kommande året. Avierna med avgifterna delas ut kvartalsvis.

Parkering

Gästparkeringar (totalt 9 st.) finns vid varje huslänga. Dessa är i första hand avsedda för gäster till föreningens medlemmar, men kan också användas av medlemmarna själva.

  • Det är inte tillåtet att parkera vid infartsvägarnas slut eller på föreningens o gräsområden.
  • Det är inte tillåtet att använda gästparkeringsplatserna framför soprummet de dagar då o sophämtning sker. (För närvarande tisdagar).

Skötselområden

Ett skötselområde, som medlemmen förfogar över och ansvarar för, tillhör lägenheten.

Skötselområdet är inte att jämställa med egen tomt. Ritning, som visar hur skötselområdena går, finns i "Din bostad Brf Vendelsö Gård". Man får inte utöka sitt skötselområde på föreningens eller kommunens mark.

Om medlemmen önskar göra en större förändring eller förändring, som påverkar föreningen och/eller dess medlemmar, ska denna godkännas av styrelsen. Styrelsen måste beakta att förändringen inte medför försämrade förhållanden för kringboende. Förändringen får heller inte påverka föreningen negativt.

Informera berörda grannar, så att de får möjlighet att komma med synpunkter! Observera dock att det är styrelsen, som fattar beslut i ärendet. Obs! En planerad förändring får inte påbörjas, innan styrelsen beslutat i ärendet.

Egna häckar får planteras längs med skötselområdets gräns. Det är förbjudet att ha högre häckar än 90 cm. Bostadsrättshavare får fritt välja vilken typ av häck man vill ha.

Gemensamma häckar (JM:s planterade häckar) ska hållas fria från gräs och ogräs. De gemensamma häckarna längs Broddvägen vid flerbostadshuset och radhuslängan Broddvägen 18-28, häcken mellan flerbostadshuset och radhuslängan Broddvägen 18-28, häcken längs tomten till radhuset Broddvägen 30 och häckarna, som hör till parhusen Broddvägen 48-58 längs infartsvägen mellan dessa parhus och parhusen Broddvägen 58-68 får vara högre än 90 cm, dock högst 200 cm. Obs! Det är inte tillåtet att ta bort en av JM planterad häck utan styrelsens godkännande.

Snöröjning och sandning

Varje medlem ansvarar för skottning och sandning på och i anslutning till sitt skötselområde. Medlemmar boende i parhusen delar snöskottning av den gemensamma trappan. Två sandlådor finns - en vid soprummet och en vid Broddvägen 58-68.

Soprum

Det är förbjudet att använda soprummet till annat än hushållsavfall.

Returpapper, glas-, papp- och plastförpackningar ska lämnas på SRV återvinningsstation. Den närmaste ligger på andra sidan Gudöbroleden på Grindstuvägen.

Större grovsopor ska medlemmen själv se till att de lämnas på SRV returstation i Jordbro industriområde. Dessa får inte lämnas i behållaren utanför eller i soprummet.

Staket

Staket får sättas upp längs skötselområdesgränsen, men utseendet ska vara det som visas i bilagan nedan och höjden ska vara 80 cm. I de fall både staket och häck kommer att finnas, ska staketet sättas upp på tomtgränsen och häckplantorna planteras in en "rimlig" bit på skötselområdet. Häckarna ska hålla en höjd av 90 cm. Bild på staket, se bilaga.

Störningar

Alla boende är skyldiga att visa hänsyn till grannar och övriga medlemmar och boende i området. Skyldigheten gäller såväl inom- som utomhus. I befintligt regelverk anges att detta gäller dygnet runt. Hänsynstagande är dock extra angeläget vardagar från kl. 22.00 till kl. 07.00. Obs! Informera gärna grannar inför störande ombyggnad, reparation eller före fester.

Tillstånd för ombyggnad

Vid större förändringar ska tillstånd först begäras från styrelsen. Följande ska medfölja ansökan:

  • Skriftlig beskrivning av vad som ska göras.
  • En enkel skiss där omfattning, konstruktion, utseende och tidsplan ska framgå.
  • Måste experthjälp anlitas, står bostadsrättshavaren själv för kostnaden.

Styrelsen lämnar skriftligt besked till den som sökt tillstånd för ombyggnad, när ärendet har behandlats. Obs! Byggnation får inte påbörjas, innan besked har lämnats från styrelsen.

Ytterbelysning

Belysning som släcks och tänds med automatik får inte bytas ut. Medlemmarna ansvarar själva för att byta ut glödlamporna vid behov.

Sammanfattningsvis gäller att medlem i föreningen enligt 7 kap. 9§ Bostadsrättslagen och 31§ i föreningens stadgar är skyldig att se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas. Medlem är också i övrigt enligt samma bestämmelser skyldig att iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och skick inom eller utanför huset och att rätta sig efter de särskilda ordningsregler, som föreningen i enlighet med ortens sed meddelar. Om sådana störningar förekommer ska föreningen ge medlemmen tillsägelse att se till att störningarna omedelbart upphör. Om det är fråga om grav vanvård/misskötsel av de angivna skyldigheterna kan nyttjanderätten till lägenheten förverkas och föreningen vara berättigad att säga upp bostadsrättshavaren till avflyttningen enligt 7 kap. 18§ Bostadsrättslagen och 36§ i föreningens stadgar. Nyttjanderätten är inte förverkad om det som ligger bostadsrättshavaren till last är mindre allvarligt (av ringa betydelse). Obs! Styrelsen har tolkningsföreträde av ordningsreglerna.